LILLEBJØRN NILSEN & ANDY IRVINE – LIVE IN TELEMARK

Artiest info
Label: Grappa Musikkforlag AS / Proper
 

 

Bjørn "Lillebjørn" Nilsen is een 70-jarige folkzanger en songschrijver uit Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. In zijn lange carrière heeft hij dan ook ettelijke liedjes gezongen waarin hij zijn thuisstad bejubelt. Naast zijn solowerk maakt hij sinds 1988 ook nog deel uit van de Noorse supergroep ‘Gitarkameratene’ (‘de gitaarkameraden’), samen met de andere singer-songwriters Jan Eggum, Halvdan Sivertsen en Øystein Sunde, allen ook als soloartiesten zeer populair in het folkcircuit van Noorwegen.

Verder werkte hij enkele decennia geleden ook een paar keer samen met zijn idool en folklegende Pete Seeger. Lillebjørn Nilsen zingt en speelt op fluit, akoestische gitaar en fiddle. Voor het nu pas uitgebrachte live-album “Live In Telemark” kreeg hij de hulp van de net 79 jaar geworden Brits-Ierse folkmuzikant Andy Irvine uit Dublin die in Ierland furore maakte als zanger, mondharmonica-, mandoline- en bouzoukispeler bij de folkgroepen ‘Planxty’ en ‘Patrick Street’.

Deze net uitgebrachte plaat is een registratie van een live-optreden van beide muzikanten tijdens het in Noorwegen zeer populaire ‘Telemarkenfestivalen’. Opvallend is echter dat dit festival voor 4000 mensen al plaatsvond van 11 tot 14 augustus in het gezegende jaar 1994, dus zo’n 26 jaar geleden. Tijdens dit optreden brachten ze een mix van liedjes in de Noorse taal die uit het repertoire van Lillebjørn Nilsen werden geselecteerd met Engelstalige nummers uit het songboek van Andy Irvine. De songteksten in beide talen staan trouwens netjes afgedrukt in het bij deze cd toegevoegde boekje.

Om u een passend idee te kunnen geven van hoe het allemaal heeft geklonken tijdens dit gesmaakte éénmalige optreden van beide folkartiesten hebben we twee video’s aan deze recensie toegevoegd. Op de eerste video hoort u “Alexander Kiellands Plass”, een ode aan het pleintje in Oslo waar Lillebjørn Nilsen opgroeide en waar hij naar terugkeerde na een uitgebreide tournee doorheen Griekenland, Frankrijk en Amerika. De tweede video is een audio-opname van de song “My Heart’s Tonight In Ireland”, zoals u wel zal vermoeden is dat een song die door Andy Irvine werd geschreven en gezongen en die verhaalt over een nostalgische terugblik op zijn jeugdjaren toen hij in 1968 nog deel uitmaakte van het Ierse folktrio ‘Sweeney’s Men’.

Lillebjørn Nilsen en Andy Irvine kenden elkaar al zo’n 17 jaar toen ze in 1994 beiden toevallig op de affiche stonden van het ‘Telemarkenfestivalen’ in Noorwegen. Hun eerste en enige legendarische duo-optreden vormt nu de inhoud van dit nostalgische folkalbum dat dus pas 26 jaar later op een cd is vereeuwigd. Het is vooral de grote variatie tussen de vijftien gebrachte nummers die van dit album een echt collector’s item voor verstokte folkliefhebbers heeft gemaakt.

(valsam)

 

 

Tracklist:
1. Jenta I Chicago (The Girl in Chicago) - 04:17
2. Come To The Bower - 04:45
3. Alexander Kiellands Plass - 03:15
4. Stewball And The Monaghan Grey Mare - 03:53
5. Hav Og Himmel (Ocean and Sky) - 04:19
6. My Heart’s Tonight In Ireland - 03:34
7. Valle Auto Og Bensin (The Gas Station Song) - 03:35
8. A Prince Among Men - 04:23
9. Danse Ikke Gråte Nå (Dance Do Not Weep) - 02:19
10. Fort Gjort å Glemme (Easy To Forget It) - 03:44
11. Patrick Street/Jig: The Humours Of Caherlistane/Halling: The Girl With The Farm - 05:09
12. Vidvinkel-Stev (The Photographers) - 02:21
13. Håvar Hedde/Jig: Strike The Gay Harp - 05:14
14. Martinmas Time/Hornpipe: The Little Stack Of Wheat - 04:48
15. Ola Tveiten (The Road Builder) - 03:40